Recent Posts

2010. június 23., szerda

Canelé eperöntettel



Ismét egy francia desszert a Csillagánizsból. Egyedül a forma beszerzésével kellett megküzdenem. Főként, mert ott egy mini szilikon canelé formát használtunk és én csak normál méretűeket találtam. Esetleg réz formát sok ezer forint/db áron. 
És aztán egyszer csak ráakadtam egy Lacor termékeket forgalmazó cégre. Vesztemre :) Így végül megvettem az országban kapható legolcsóbb mini canelé formát és még mellé pár olyan dolgot, amit úgy kellett becsempésznem a konyhánkba. És persze azóta is igyekszem meggyőzően állítani, hogy :" Hát persze, már ezer éve! " mikor Tamásom, azt találja mondani, hogy ? "Jé, nem is tudtam, hogy nekünk ilyenünk is van?" :)
Az eperöntet egy félresikerült dzsem kísérlet eredménye. De akkor a sikere, hogy azóta már szánt szándékkal is elkövettem. Eredetileg a cukor mennyiségét próbáltam csökkenteni, de sajnos így nem lett sem sűrű, sem egész télre eltehető. Bár ez utóbbit sosem fogom megtudni, mert 1 hétnél még nem maradt meg tovább :)
A száraz hozzávalókat összekeverem egy tálban. A tejet a vaníliarúddal és a kikapart belsejével felforralom. Hozzáadom a vajat. A tojásokat felverem a tojássárgákkal, a narancsvirágvízzel és citrom héjával aztán hozzákeverem a liszt-cukor keverékéhez, majd folyamatos keverés mellett hozzákeverem a vaníliás tejet. Jeges vízbe állítom az edényt és mikor kihűlt belekeverem a rumot. Ezután 24 órára hűtőbe teszem. Másnap alaposan átkeverem!, majd a formába öntöm és 210 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöm, úgy hogy a hőmérsékletet 5 perc után 170 fokra mérséklem. ( normál méretű canelé formában a második sütési időt 1,5 órára kell növelni ). Szigorúan ajtónyitás nélkül!!!  Nagyon jópofa ahogy félidőben nagyjából kétszeres magasságra, kifelé ágaskodnak a sütik a formából, de végül aztán magukba roskadnak. A külseje picit ropogós lesz a cukortól, a puha belsejével pedig igazán jól lehet feltörölgetni a tányérról a mennyei eperöntet.  
Eperöntet: az epreket megmosom és négybe vágom, ha kicsik akkor csak félbe, megszórom a cukorral és minimum 2 órára egy lapos tálban a hűtőbe teszem. Ezután a levet amit engedett felforralom ( 105 fokig), majd beleteszem az epreket és ismét felforralom ( 110 fokig ), majd beleöntöm egy citrom kifacsart levét. Sterilizált üvegbe töltöm és fejre fordítom 5 percre.Ha kihűlt én azért hűtőben tartom, hisz kevés a cukor benne ahhoz, hogy igazán tartós legyen. De akár erre, akár fagylaltra, akár egy brióshoz kanalazva, egy ekkora mennyiség garantáltan elfogy mielőtt megromlana!


Hozzávalók: ( 2 mini vagy 1 normál formához )


100 g liszt
250 g porcukor
egy csipet só
2 db egész tojás
2 db tojássárgája
500 g tej
2 ek narancsvirágvíz ( Ázsia Bt. )
1 ek rum
1 rúd vanília
1 citrom reszelt héja


eperöntethez:

600 g eper
200 g cukor
1 citrom leve






0 megjegyzés: