Recent Posts

2010. június 8., kedd

Petrezselyem krémleves


Pár hete Bayonne és Toulouse környéki francia gasztronómiai kalandozásunk során Várvizi Péter séf úr sült süllő filével, ropogósra pirított pancettával és sült kápia paprika kockákkal álmodta meg ezt a levest, de mivel nálunk egy kiadós rántott húsos ebéd bevezetője lett így eltekintettem a levesbetéttől. Egyedül a paprikát nem éreztem volna túlzásnak, de sajna az meg nem kaptam. A leves álomszép zöld színét sajnos nem adja vissza a fotó kellőképpen, de aki nem hiszi gyorsan készítse el és meglátja! :)
Kevés olajon elindítom a vékony karikákra vágott fehérrépát. Pár perc elteltével hozzáadom a hagymaszeleteket is. Időnként keverve, nem túl erős lángon félpuhára dinsztelem. Óvatosan, hogy ne kapjon színt! Ezután felöntöm annyi alaplével, hogy ellepje és puhára főzöm. Egy másik edényben vizet forralom, sózom és 1 percre beledobom a petrezselymet, majd gyorsan jeges vízbe szedem. A kész zöldséget és a blansírozott petrezselymet botmixerrel addig keverem (kb. 5 perc! ) míg egységesen krémes és gyönyörű zöld színű nem lesz. A maradék alaplével és a blansír víz egy részével hígítom. Sóval óvatosan hisz ez utóbbi meglehetősen sós!

Hozzávalók:

500 g fehérrépa
1 ezüst hagyma vagy főzőhagyma
szőlőmagolaj
1000 ml alaplé és/vagy blansírlé
2 csokor petrezselyem
só, bors





2 megjegyzés:

Chemi írta...

Ez biztos befutó nálam.

Caviar et Lentille írta...

Várom az élménybeszámolót! :)