Szabó T. Anna: Fénykör Szép asztalkánk, terülj-terülj, gyertya, te
középre kerülj, lobogj vonj be fénykörödbe, hadd legyünk itt mindörökre.
Fény kör az...
Recent Posts
2009. május 7., csütörtök
Chili con carne, ahogy én szeretem
Bejegyezte:
Caviar et Lentille
A magyaros ízekhez szokott ember igazán könnyen megszereti a mexikói konyhát. Hasonlóan hozzánk, ők is szinte mindent felhasználnak. Megeszik a belsőségeket, de van nyelvből, bőrből stb. készült disznósajtjuk vagy akár a mi tepertőnkre hasonlító, bár kevésbé zsíros sült pörcük. Mennyei steakeket, guacamole-t ehetünk, a tortilla sokféle felhasználási módjáról nem is beszélve.
A közhiedelemmel ellentétben nem babot esznek babbal és a csípősség sem előírás. A mi bogyiszlóink valószínű az ő szemükbe is könnyet csalna, de ettem én már szinte ehetetlenül erős jalapenot :) A kukorica viszont alap. Sütik, főzik, sört főznek belőle, lisztté őrlik. Erről majd még írok a közeljövőben egy tortilla sütés alkalmával.
Van egy másik nagy tévedés a mexikói konyhával kapcsolatban, mégpedig a chili con carne. Ez ugyanis nem mexikói étel. Valahogy olyan ez, mint nálunk a kedvelt turista helyeken árusított matrjoska baba, ami ugyebár még véletlenül sem magyar. Állítólag egy apácához köthető az első chili recept Régen börtönökben és a szegények köreiben volt közkedvelt.
Kétség kívül az egyik legegyszerűbb dél-amerikai fogás és könnyen találhatunk hozzá alapanyagokat bármelyik kisebb közértben is.
Nálam két főbb szempont is szerepet játszott a elkészítésében 1. nagyon szeretjük, 2. pár hete a mexikói! hét alkalmával a LIDL-ben vörösbab konzerveket vettem fűszeres szószban. Köretként rizst vagy sült krumplit szoktam csinálni, vagy csak fehér kenyeret eszünk hozzá. Most viszont egészen apró újkrumplit kaptam a piacon, így azt sütöttem pirospaprikával megbolondítva.
Kevés olívaolajon a hagymát üvegesre párolom, majd a darált marhahúst megpirítom rajta. Megszórom őrölt chilivel, sóval, borssal, őrölt köménnyel. Adok hozzá 3-4 gerezd zúzott fokhagymát, 1-2 dl száraz vörösbort, 2 doboz aprított paradicsomot és pár kanál paradicsompürét. Fedő alatt, lassú tűzön főzöm 20 percet. Hozzáadom a babot (általában többfélét is használok, de most a korábban említettek miatt egyféle bab került a chilimbe), a kukoricát és összeforralom. Tálalásnál friss házi tejföl, cheddar sajt és jalapeno paprika kerül a tetejére.
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg marhahús darálva
3 doboz vörösbab
2 doboz kukorica
1 nagy fej vöröshagyma
fokhagyma
aprított paradicsom
paradicsom püré
vörösbor
olívaolaj
fűszerek
tejföl
cheddar sajt
jalapeno
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése