Recent Posts

2010. január 18., hétfő

Sajt? Sajt!

A sajtok szeretetét Anyukámtól örököltem. És itt a minőségi, valódi sajtokra gondolok.
Emlékszem, a Párizsból hozott szuvenírjei közül legjobban a különféle sajtoknak örültem. Na, jó nem leszek álszent, örültem a parfümnek is :) A legfinomabb camembert pedig, amit valaha ettünk, az volt amelyikkel Hollandiából stoppoltam haza egy réges régi nyáron.
Azóta szerencsére nem kell ilyen messzire menni igazán finom sajtokért, de azért az bosszantó, hogy még mindig kuriózumnak számít pl. a parmezán. Nem, nem a zacskóban, dobozban reszelve kapható parmezánra? gondolok, hanem azokra a hatalmas gurigákra, amit elvétve látni csak.
Valaki tudja miért nem gyártanak ma Magyarországon parmezánt?
Vagy csak én nem találkoztam vele? Mert tehén van, a tejet meg tényleg jobban megéri kiönteni az utcára, mint 6000 Ft / kg-os sajtot készíteni belőle?
És a parmezán csak egy példa. Sorolhatnám még azokat az alapanyagokat, amiket csak a Culináris-ban, a Nagycsarnokban, vagy egyéb különlegesnek számító avagy tömegközlekedéssel nem túl egyszerűen megközelíthető üzletben kapok csak meg. Az árakról nem is beszélek. Azzal rég tisztában vagyok, hogy költséges szenvedélyem van :)
De vajon normális dolog az, hogy mindez luxusnak számít? Tényleg ennyire hozzászoktatták az embereket ebben az országban a silány minőséghez, hogy már igényük sincs a jóra?
Vagy nem is tudják, hogy lehetne másképp is?
Jó a tejporból vagy kitudja miből készült sajt? Tényleg senki nem emlékszik a hűtőszekrényben pár hétig megbúvó trappistára, ami megkeményedett, besárgult és zsírtól fénylett? De lereszelve még mennyei volt. Most csinálja ez meg valaki!
De gondolom ez is olyan dolog, mint a Mónika show a tv-ben, ha nem lenne rá igény, nem gyártanák.
Ez tényleg nem pénz kérdése. Könnyedén vehetünk jó sajtokat, jó áron és itt most nem csak az általam sokat emlegetett Cserpes féle sajtokra gondolok.


Az apropója annak amiért ez az iromány megszületett, hogy parmezánt kerestem a megnövekedett igényeink kielégítésére nemrég 3 üzletláncnál is és nem kaptam. Semmilyet.
Szóval, ki tudja a választ? Esetleg ki ismer parmezán / grana padano gyártó kisiparost? :) 


ui.: a problémámat végül pillanatok alatt megoldottam másnap a munkahelyemtől 2 percre lévő Pomo D'oro-ból, de mégis..., 


7 megjegyzés:

MGL írta...

Ezek a gondolatok már többszőr át futottak az én agyamon is-én 2500-3500ért szoktam parmezánt hozni v grana padanot hozni Brescia mellől elég nagy mennyiségben-amit aztán a baráti társaság, néhány éttermes barátom elvisz. Valahogy nekünk ez a sajtkészítés nem az erősságünk. Felháborítóak az árak amennyiben jó sajtot akarsz meg aztán az utánna járás....a Cserpesről a véleményem megy 1,5 hónapja nagyon megváltozott hála a bevonómasszás hidrogénezett növényi olajos túrórudijának és a trapista sajtjának amit a Csarnokban vásároltam-azóta inkább a mellette lévő mufurc nénitől veszem inkább...a cserpes is kezd át állni egy ''tömegcikkesebb'' kínálatra-nem tudom, hogy Te ezt hogy látod. Az Őrségi ínyes sajtokat szeretem, de nagyon drágák és nagyon bonyolúlt a beszerzése...nehéz a sajtkedvelők helyzete is manapság.

MGL

Kata írta...

Nem valószínű hogy ki fog segíeni, de a békéscsabai piacon már volt rá példa, hogy annak neveztek egy sajtot, de nem voltam tőle elájulva; szerintem az érlelési idő közelíthetett a nullához... Én úgy szoktam megoldani, hogy az Olaszországba induló síelőket kérem meg, hogy hozzanak nekem egy jóó nagy darabot és azt lereszelve teszem a mélyhűtőbe. Igaz a friss jobb lenne, de még ez is fényévekkel jobb ( és jóval olcsóbb is) az itthon kaphatóknál.

Kata írta...

Cserpesben én nem vagyok otthon; lehetett egy ideig nálunk is kapni, de mire megtaláltam, utána nemsokára el is tűnt. Megmondom őszintén, mostanában nagyon nagy pénzeket nem tudok költeni konyhára (sem), ezért inkább keresem/keresném a jó középkategóriás cuccokat. Igazán jó sajtokat én még csak Olaszországban és Franciaországban ettem, az ottani piacokon, mikor régebben többet jártunk; megfizethetők és finomak voltak, ráadásul meg lehetett kóstolni vásárlás előtt.
Parmezán ügyben meg az idén egyelőre nem látom még biztosítottnak az utánpótlásunkat, de messze még az április:)

Caviar et Lentille írta...

Kedves MGL!

Most hogy mondod, mi is inkább az egyéb tejtermékeit szeretjük/vesszük ( tej, joghurt,tejföl, krémsajt)!
A sajtokat inkább kísérleti jelleggel kóstolgatjuk. Sajnos én is belefutottam nemrég a trappistájába, ami tényleg kritikán aluli volt. Szintelen, ízetlen. A gomolyáját viszont szeretjük.
Régebben a Hold utcai piacon volt egy sajtkészítő mester üzlete. Na ott igazán finomakat lehetett venni. De sajnos megszűnt.

Caviar et Lentille írta...

Kedves Kata!

Köszönöm az ötletet, remélem tudok majd élni is vele.
Bécsben a Naschmarkt az, amit képtelen vagyok kihagyni. Épp azért, amit Te is említesz. Nagyon tetszik, hogy meg lehet kóstolni szinte mindent. Így nem veszek zsákbamacskát És az meg külön klassz, hogy nem néznek ki, ha utána mégsem veszel belőle. Nálunk ilyet csak a savanyúságosnál tapasztaltam :)
Reméljük egyszer eljutunk mi is odáig, hogy nem kell majd több száz km-t utaznunk ezért a színvonalért.

E írta...

A parmezán sajt (ennek két fajtája van: Parmigiano Reggiano és Grana Padano) eredetvédett olasz sajtok, csak egy olasz megyében megengedett a készítésük. (Te sem örülnél, ha a szlovákok pl. Tokaji bort gyártanának.)

Egyébként nálunk kapható parmezán egész jó áron pl. a Metroban, illetve a Sparban. Egy 25 dkg-os ék kb. 1500-2000 körül szokott lenni.

Caviar et Lentille írta...

Köszönöm, volt ilyen tippem, de nem voltam biztos benne.