A vaníliarúd belsejét kikaparom, majd beledobom a tejbe a rúddal együtt és melegíteni kezdem. Közben habosra keverem a tojásokat a cukorral. A forró tejbe dobom a vajat, aztán folyamatos keverés mellett a tojásokhoz öntöm. Végül beleszitálom a lisztet, hozzáöntöm a rumot és a kivajazott formába öntöm. Beledobálom az aszalt szilvákat és a cukor szirupban eltett eperszemeket, aztán 190 fokra előmelegített sütőbe tolom. 15 perc után visszaveszem a hőt 180 fokra és ha szükséges letakarom a tetejét egy sütőpapírral. Összességében 50-55 percig sütöm. Gyönyörűen meg fog emelkedni, aztán sajnos kivétel után összeesik, de ez nem változtat az élvezeti értékén. A szilvákat lehet előzőleg rumba áztatni, de mivel finom, puha aszalt szilvát kaptam, így nem tartottam fontosnak. Az eper pedig csakis azért került bele, mert épp most készültem el vele, amúgy bőven elég lett volna a szilva is. A lényeg, hogy mivel alig van benne cukor, mindenképp valami édes gyümölcs illik bele. A tetejére porcukor és aztán akár hidegen, akár langyosan pompás, könnyű desszert!
Mindenképp érdemes odafigyelni a sütőedény méretére! Legjobb szerintem a képen láthatóhoz hasonló mázas, magas falú cserépedény, de jó lehet akár egy jénai edény fedele is. ( Ha valakinek kisebb az edénye, annak a receptben megadottak 2/3-át ajánlom )
Hozzávalók:
750 ml tej
9 tojás
45 g vaj
75 g cukor
só
1 vanília rúd
50 ml rum
200 g aszalt szilva
eperbefőtt ( opcionális )

3 megjegyzés:
A gyerekem pont ezt a sütit akarta megsüttetni velem egy újságból, csak nem mertem, de akkor hozzáfogok:)
Én is láttam egy újágban, de ott 1 liter tejhez, 4 tojást írtak és mindezt alacsony peremű piteformába öntötték. Kizárt, hogy beleférjen :)
Ez viszont garantáltan működik!Jó sütögetést!
Jó, hogy írod, mert akkor nem is kezdek el tipródni, hogy melyiket süssem... Ezek szerint mégis jó volt a megérzésem, hogy gondolkoztam rajta?:)
Megjegyzés küldése