lecseréltem gomolyasajtra. Egy alkalommal ugyanis hazaállítottam egy lejárat közeli kecske camembert-tel és azóta prüszköl, ha meghallja a kecske és sajt szót egyazon mondatban :)
A megtisztított spárgát blansíroztam, vagyis lobogó, sós vízbe dobtam 6 percre, aztán pedig gyorsan jeges vízbe szedtem, hogy ne főjön tovább. Egy edényben olíva és vaj keverékére rádobom a csúcsaitól megfosztott spárgát és a zúzott fokhagymát. 1-2 perc elteltével felöntöm az alaplé és a blansírlé keverékével. Ez utóbbiból csak óvatosan, hisz sós!
Tekerek rá egy kevés borsot, aztán botmixerrel pépessé keverem, majd szűrőn átpasszírozom.
A batyukhoz vajon, lassú tűzön üvegesre párolom a julienne-re vágott hagymát, aztán nagyobb lángon karamellizálom. A réteslapból 3 lapot fektetek egymásra és közben mindet megkenem olvasztott vajjal. 10-szer 13 cm-es téglalapokká vagdosom és mindegyik közepére teszek egy kis halom sült hagymát, egy összetépkedett medvehagymát és egy darab sajtot, aztán a két szélét behajtom, majd a másik két oldalát is behajtom, úgy hogy egy négyzetet kapjak. Sütőpapírra teszem a hajtással lefelé és megkenem a tetejét is olvasztott vajjal. Minimum 30 percre beteszem a hűtőbe, aztán 220 fokon 15 perc alatt aranybarnára sütöm. Tálaláskor két batyut teszek a tányérba, mellérendezem a félretett spárgacsúcsokat és rámerem a forró levest.
Hozzávalók:
500 g zöld spárga
2 gerezd fokhagyma
500 ml alaplé
1 nagyobb vöröshagyma
6 medvehagyma levél
150 g gomolyasajt
3 réteslap
vaj
olíva
só
bors

0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése