Recent Posts

2010. október 25., hétfő

Sóban eltett citrom


Só és citrom. Egyértelműen tequila, ugye? Ez most egy új megközelítés lesz, de ígérem egészen különleges élmény!
És igen, eljutott hozzám az üzenet, hogy olyanokat "főzzek" amik közérthetőek és nem kell hozzá sem különleges, ismeretlen alapanyag, sem extra konyhai felszerelés, én mégis úgy gondolom, hogy a fő profilom továbbra is vegyes marad. Lesz zöldborsó főzelék picit másképp, de lesznek olyan különlegességek is, mint ez a mostani. 
Először a Szakácsok könyvében olvastam róla, aztán pár hónapja a Csillagánizsban - hol máshol :) - volt szerencsém megkóstolni is. Jól gondoltam, hogy szeretni fogom! Így a hétvégén üvegbe is került az én sós citromom. 
És, hogy mire lehet felhasználni? Bőrén sütöttünk királydurbincsot és annak a tetejére került pár "forgács" a héjából. De szerintem csirkével is ugyanúgy működik, csak lenne már kész!
Sajnos 8 hetet kell várni vele, de reményeim szerint a karácsonyi menüben már komolyabb szerepet kap majd.
Kezeletlen citrom kell hozzá. Ez lenne az egyetlen "különleges" alapanyag, de pl. a Culinarisban gond nélkül beszerezhető. Az ára pedig alig több mint mostanában a vegyszerekkel kezelté. 3 napig vízben áztatom őket, naponta cserélve a vizet rajtuk. Na jó itt lehet, hogy akad még egy extra dolog, a víz ugyanis forrásvíz, de tökéletes helyette a palackos is. Az oka pedig egyszerű, nem szeretném a rémesen klóros-vízköves vízben áztatni az amúgy vegyszerektől mentes citromokat. 
Ezután négybe vagy hatba vágom hosszában, de úgy hogy az alsó felén egybe maradjon. Az így kapott "tulipánokba" beletömködöm a só egy részét, aztán egy jól záródó, csatos üvegbe teszem szorosan őket. Közé dobom a chilit, a fahéjrudat, a fűszereket, rászórom a maradék sót. Végül felöntöm annyi citrom levével, hogy  nagyjából ellepje. Nem kell csurig tölteni, mert a feloldódott só és a citromok is engednek még levet. Száraz, hűvös helyre teszem és minden nap megfordítom. Így hol a fején, hol a talpán pihen és egész biztosan átjárják a fűszerek minden részét.


Hozzávalók:

6 kezeletlen citrom (eredetileg 8, de az én üvegembe ennyi fér )
110 g tengeri só
2 friss babérlevél
5 szegfűszeg
5 koriander
1 fahéjrúd
1-2 chili
+ citrom, a leve miatt (ehhez már nem fontos, hogy kezeletlen legyen)


0 megjegyzés: