Recent Posts

2009. november 30., hétfő

Rizottó marhahússal


Itt is igaz az az alapszabály, hogy igazán jót, csak jó minőségű alapanyagokból lehet főzni.  Rizottó esetén 2 dolog elengedhetetlen : jó minőségű rizottó rizs és alaplé. Rizottóhoz való rizsek közül az Arborio-hoz, már szinte bármelyik nagyobb üzletben hozzájuthatunk. Nemrég a Culinarisban vettem Vialone Nano és Carnaroli fajtát és mindkettő mennyei volt. 
A Vialone Nano különlegessége, hogy ezt a nevet csakis a Verona mellett termesztett fajta kaphatja.  A hangsúly azonban a rizsfajták keményítő leadásán van. Minél magasabb ez a százalék, annál jobb. A keményítő kioldódása következtében lesz az ételünk szinte krémes.  A rizst sosem mossuk meg a rizottóhoz és fontos a folyamatos kevergetés is, mert így tudjuk fokozni a keményítő minél nagyobb arányú kioldódását.
Az alaplé legyen valódi, házilag készített. Sok zöldségből, csontból esetleg húsból lassú tűzön, sokáig főtt leves, leszűrve. Igazán nem sok munka, mert csak bele kell dobálni mindent egy nagy fazékba, aztán ha kész, le kell szűrni és üvegekben remekül elvan a mélyhűtőben. Vagy ha levest főzünk érdemes többet készíteni és másnapra időzíteni a rizottó ebédet.( Az alaplé kb. 2,5-3-szorosa legyen a rizs mennyiségének.) 
Ízbolygónál olvastam egy érdekes technikát a rizottóra, amit ki fogok próbálni, de ez még a hagyományos módon készült. Horvátországban ettünk nagyon finom rizottót és azt próbáltam reprodukálni. Szerintem meglehetősen jól sikerült :)
A marhahúst egészen picit kockákra vágtam és kevés olajon fehéredésig sütöttem a hagymával. Sóztam, borsoztam és ráöntöttem a vörösbort, a levesből 1 dl-t és lefedve lassú tűzön puhára főztem. 
Egy másik edényben vaj és olaj keverékét hevítettem és beleszórtam a rizst és a kockára vágott sárgarépát. Pár percig kevergettem aztán hozzáadtam a meleg! fehérbort, majd 1-2 perc elteltével az első adag forró! levest. Kevergettem és mikor a rizsszemek megitták az összes levet, ráöntöttem a következő adagot és így tovább. A végén belekevertem a vajat, a parmezánt, a húst és forrón tálaltam. 


Hozzávalók ( 4 személyre ) 


250 g marhalábszár
1 közepes fej vöröshagyma
100 g száraz vörösbor
só, bors
100 g alaplé


250 g rizotto rizs
750 g alaplé
100 g száraz fehérbor
1 nagyobb sárgarépa
50 g frissen reszelt parmezán
1 mk sáfrány
olaj
vaj





4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem rossz, de a képet nézve egy kicsit sűrű rizottónak. Általánosan elkövetett hiba ez, mert így sűrűn, közelebb áll a magyar ízléshez. De az igazi olasz rizottó folyós, elterül a tányérban.

Caviar et Lentille írta...

Köszönöm. Frissen lényegesen folyósabb, de a fotó a "maradékból" készült, pár óra elteltével és addigra ez lett belőle.
Ez a továbbiakban is így lesz, mert röviddel azután hogy belevágtam ebbe az egészbe rájöttem, hogy én azért mégis csak az ízek és az élmény miatt főzök. A fotó "csupán szükséges". Ezért először eszünk, aztán valamikor fotózom.
Az igazán szép ételfotókat pedig meghagyom a profi fotósoknak :)

C&L

Névtelen írta...

sztem nagyon szép fotókat csinálsz - akár elötte, akár utána;-) ez a recept nálunk is nagypn bejönne!

Caviar et Lentille írta...

Köszönöm szépen :)